Cerita Saya

Tip@top: WFH atau BDR yang Bermanfaat

Assalamualaikum.

Seperti yang dijanjikan tempoh hari, saya berikan tip bagaimana kita (staf) yang diarahkan bekerja dari rumah (BDR) atau sektor korporat suka guna Work from Home (WFH) boleh melaksanakan tugas seperti biasa (atau minus sedikit) biarpun di rumah. Tapi tip ini bergantung kepada skop kerja masing-masing. Jadi pandai-pandailah sesuaikan.

COVID-19 – Kali ini adalah gelombang ketiga yang menjadi penyebab mengapa pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN) mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) pada 14 Oktober 2020. PKPB di Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya ditetapkan selama dua (2) minggu dan disambung dua (2) minggu lagi. Akibat pertambahan kes harian, MKN menyambung lagi PKPB untuk empat (4) minggu seterusnya – sampailah 6 Disember 2020 nanti. Saya jangkakan ia akan tetap disambung lagi sehingga penghujung Disember.

BDR/WFH – Oleh sebab PKPB, semua sektor disarankan membenarkan pekerja untuk bekerja di rumah sahaja tanpa perlu datang ke pejabat. Malah pihak Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Kementerian Perdagangan Anatarabangsa dan Industri (MITI) juga mengeluarkan garis panduan khusus untuk majikan supaya membenarkan kakitangan syarikat masing-masing BDR. Antaranya kakitangan yang perlu datang pejabat bekerja, mesti buat ujian saringan Covid-19. Kalau untuk JPA, staf yang dibenarkan hadir hanyalah 30% daripada jumlah kakitangan sahaja.

Cabaran BDR/WFH – Sebenarnya buat BDR ini bukanlah semudah yang disangka, lebih-lebih lagi dalam tempoh Covid-19 yang meruncing ini. Waktu inilah, ibu bapa terpaksa menjaga anak di rumah kerana kebanyakkan pengasuh tidak lagi mengambil anak-anak asuhan. Lagi pula sekolah tutup sepenuhnya. Jadi masa bekerja itu perlu diimbangkan dengan baik antara anak-anak dan tugasan. Perlu diingat bahawa masa bekerja kita dibayar oleh majikan tanpa mengira di pejabat mahupun di rumah. Selain anak-anak, pekerja yang membuat kerja di rumah juga terdedah untuk culas. Ini betul, saya juga pernah culas semasa minggu pertama bekerja dari rumah. Untuk nota, seminggu hanya dua hari saya bekerja dari rumah, selebihnya saya masuk pejabat seperti biasa.

Sebagai panduan, inilah antara kelalaian dan keculasan yang saya lakukan sampai lupa tanggungjawab BDR (minggu pertama saja). Jangan lakukan seperti ini jika anda BDR:

  1. Tonton TV atau YouTube sambil menjawab e-mel
  2. Bermain dengan kucing sambil menjawab panggilan urusan kerja
  3. Memasak (awal sebelum waktu rehat) dan makan (melebihi waktu rehat)
  4. Waktu solat dipanjang-panjangkan, siap sempat mengaji
  5. Tertidur semasa membaca bahan di sofa – mungkin selesa sangat buat kerja di sofa

Untuk tip@top kali ini, berikut saya senaraikan langkah menjadikan BDR anda bermanfaat:

1. Sediakan senarai kerja

Ini perkara penting! Kalau di pejabat kita biasanya buat senarai ‘Things to Do‘, begitulah juga bila BDR. Kena ada senarai juga. Seeloknya, buat senarai tu lebih awal. Contohnya seperti situasi saya – saya buat senarai kerja untuk esok, setiap hari pada sebelah petang (sebelum balik). Jika ada kerja lain (tambahan), saya cuma masukkan sahaja pada senarai tersebut esoknya. Bila kita ada senarai, kita kenalah disiplin ikut dan buat kerja mengikut jadual itu. Sudahnya InsyaAllah, tentu kita dapat menyelesaikan tugas kita dengan efisien.

2. Susun tugasan mengikut keutamaan

Dah betul dah kita ada senarai tapi berterabur – teruk juga tu. Jadi eloklah kita susun senarai tugas ini ikut keutamaan. Kalau saya, walaupun senarai asal Things to Do saya tulis sehari sebelumnya, namun semasa memulakan tugas (esoknya) saya akan susun semula tugasan itu – mana nak buat dulu dan mana yang kemudian. Aturkan betul-betul!

Jika yang berurusan dengan pejabat kerajaan mahupun swasta lebih baik diawalkan sebelah pagi. Sebab ada pejabat kerajaan yang bekerja sehingga pukul 2.30 petang sahaja. Kerja-kerja buat reka bentuk poster dan banner saya buat sebelah petang. Urusan monitoring sistem (online) saya pecahkan kepada tiga sesi; sebelah pagi, selepas rehat dan sebelum habis waktu kerja. Begitu juga dengan tugas membalas e-mel, kita buat pada sesi yang sama juga. Untuk memo, surat dan laporan, dibuat sesuai keperluannya tak kira pagi atau petang.

Jika ada kerja menulis kertas cadangan atau proposal, saya buat semasa saya berasa tenang untuk menulis. tugasan ini prosesnya banyak dan perlukan masa – mula dengan merangka, dapatkan info, susun idea, susun isi, belanjawan, sumber manusia dan lain-lain. Kadang-kadang saya menulis semasa waktu kerja, kadang-kadang sebaliknya. Namun membuatnya pada sebelah malam adalah lebih menyenangkan.

3. Tetapkan masa untuk rehat dan solat

Awal semasa memulakan tugas, tetapkan dahulu masa untuk bersolat dan tempoh yang akan kita ambil untuk bersolat. Begitu jugalah waktu rehat (makan). Biarpun di rumah, janganlah sesuka hati mengambil masa yang lama daripada sepatutnya. Contoh, solat sampai tiga (3) jam, melampau. Atau masak makanan dua (2) jam dan rehat (makan) lagi satu (1) jam. Amboi, berapa jam kita culas? Sampai enam (6 jam), jadi kita kerja 3 jam saja? Selalulah ingat tentang keberkatan rezeki daripada apa yang kita kerjakan.

Kalau kita di pejabat, saya sendiri ambil masa 30 minit untuk setiap waktu solat (Zohor dan Asar) dan masa rehat pula satu (1) jam atau paling lama sejam 1/2. Begitu jugalah bila kita di rumah. yang penting solatnya awal waktu. Namun rehat on-time, bukan keperluan sangat – ikutlah kesesuaian, nak makan lewat atau awal – asal tempoh tetap sama.

Bab-bab kerja saya memang ambil berat sebab saya sentiasa mengharapkan rezeki saya berkat sebab saya percaya rezeki yang berkat ini akan mencukupi keperluan kita, walaupun tak bergaji besar – tetap cukup. Yang kedua sebab saya tanggung ibu ayah dengan rezeki saya ini, jadi rezeki saya perlu benar berkat untuk biaya makan minum dan perubatan mereka berdua.

4. Masa lapang (jika ada)

Saya tak pasti anda bagaimana. Namun ada juga yang BDR dan kerjanya dikurangkan (minima) kerana keperihatinan pihak majikan yang sedar akan kekangan staf bila bekerja di rumah, khususnya bab perlu menjaga anak sambil bekerja. Lalu kerjanya jadi minima dan ada masanya sampai ada lebihan masa. Kalau saya sendiri – kadang kala sibuk sangat sampai tak cukup tangan, tapi tetap ada masa saya punya sedikit waktu senggang. Jadi kita perlu manfaatkan waktu berkenaan dengan perkara berfaedah dan adalah lebih baik jika ‘ia dapat memberi balik’ kepada pekerjaan kita.

Saya syorkan gunakan waktu itu untuk sertai kursus atau paling tidak tontonlah klip video webinar di YouTube. Setidak-tidaknya dapatlah tambah ilmu dan pengetahuan baru. Untuk kursus boleh cuba Skillshare yang ada kursus online percuma. Sebenarnya ada banyak lagi penyedia kursus online percuma ni, boleh Google saja, tentu jumpa. Paling tidakpun, masuk YouTube dan tengok webinar. Itupun percuma. Antara yang saya ikuti selalunya di channel Simplilearn. Jadi bagusnya ada tiga perkara; kita dapat manfaat sepenuhnya semua waktu bekerja, dapat tambah ilmu pengetahuan dan tak keluarkan belanja langsung (kursus percuma) kan…

Akhirnya saya harapkan semoga anda semua dapat manfaat daripada apa yang saya cuba sampaikan. Kemudian kita boleh sama-sama melaksanakan tugas dengan cemerlang walaupun terpaksa BDR. Bak kata orang “kerja ni satu ibadah”, jadi mudah-mudahan kita beroleh rahmat dan kebahagiaan apabila melaksanakannya. InsyaAllah bertambahlah rezeki yang barakah nanti… Aamiiin.

Assalamualaikum.

Cerita Saya

Kerja Dari Rumah

Assalamualaikum pembaca budiman,

Semasa pertama kali kerajaan mengumumkan PKP di seluruh negara budaya Bekerja dari Rumah (BDR) atau Work from Home telah dibuat secara serius. Waktu itu, semua tak mahu masuk pejabat, mahu kerja dari rumah. Mana tidak, pertama kali bekerja tanpa masuk ke pejabat dan semuanya di rumah. Walaupun kepayahan melaksanakannya jelas, namun kebanyakkan kita tetaplah mengambil peluang bekerja sambil mengasuh anak, sambil culas ke sana-sini, sambil membuat hobi masing-masing dan sebagainya.

Setelah beberapa minggu BDR, barulah terkesan kepayahan tersebut. Bagaimana mengurus anak sedang perlu menyiapkan laporan? Bagaimana pula merangka bahan pembentangan sedang perlu memasak untuk keluarga pada waktu tengah hari? Yang lebih menyukarkan bagaimana membuat kerja semasa BDR sedangkan kelengkapan seperti komputer/laptop dan internetpun tidak ada di rumah. Jadi yang BDR itu buat apa sebenarnya?

Melihat pada sudut negatif, BDR pada saya membenarkan seorang staf itu culas (jika mahu), kerjanya bertangguh (kerana gangguan anak dan keluarga) dan mudah cuai melaksanakan tugas (gangguan daripada TV dan lain-lain). Selain daripada itu, disebabkan staf tidak dapat bertemu langgung dengan ahli pasukan yang lain – jadi saya bimbangkan berlakulah miscommunication.

Jadi sebab itulah saya menolak BDR dan selesa untuk datang ke pejabat setiap hari seperti biasa. Yang saya fikirkan supaya apabila saya sentiasa di pejabat, maka senang ditemui jika sesiapa di syarikat perlukan saya.

Nak jadi cerita, suatu hari kakak saya minta menjagakan anaknya (hari esok) oleh sebab abang ipar ditahan di hospital kerana masalah kencing manis. Jadi di pejabat saya telah maklumkan kepada pihak berkenaan (pegawai bertanggungjawab) bahawa saya mohon menukar jadual supaya dapar BDR esoknya. Jika BDR, maka bolehlah saya tengok-tengokkan anak buah sambil buat kerja di rumah. Anak buah pula tak susah dijaga, sudah pandai menguruskan diri sendiri, maklumlah sudah enam tahun. Dan saya juga tak perlu sibuk memasak kerana saya pesan di Grab sahaja.

Untuk sehari itu, saya meminta kerjasama pegawai terbabit supaya saya membenarkan saya BDR. Malangnya tanpa meninbang-nimbang pegawai itu menjawab saya dengan ayat yang agak kasar “kalau nak jaga budak, ambil cuti, bukan BDR.” Sesungguhnya itu adalah jawapan paling tidak relevan di masa-masa PKP ini. Sedangkan kerajaan meminta semua syarikat melaksanakan BDR, sepatutnya urusan ini dipermudahkan namun dia menolak dengan alasan jadual sudah dikemukakan, tak boleh ditukar lagi. Saya memujuk lagi dengan memberitahu, walaupun sejak awal sepatutnya BDR saya tetap datang supaya dapat melaksanakan tugas seperti biasa dan saya cuma minta sehari tu. Lebih menyedihkan Pegawai berkenaan menjawab saya dengan soalan “Siapa suruh masuk office?”

Esoknya, saya EL (cuti kecemasan), puas hati. Lagipun cuti saya berbaki 20 hari lagi. Apa ada hal, EL sehari!

Semenjak itu saya nekadlah, pada hari saya ditetapkan BDR, maka saya BDR sepenuhnya. Saya tidak ada masalah bekerja dari rumah kerana kerja saya yang banyak cuma memantau sistem sahaja, buat design serba sedikit dan merancang projek IoT baru (jika ada). Semuanya boleh dibuat di rumah. Kelengkapan juga tiada kekurangan, saya ada laptop dan internet di rumah. Malah jika mahu buat mesyuarat online juga tidak ada masalah.

Saya BDR tiap hari Isnin dan Rabu. Rakan sekerja pula pada Selasa dan Khamis – saya pengaruhnya untuk ikut jadual, tak perlu masuk pejabat kalau bukan pada hari yang sepatutnya masuk pejabat. Jumaat, kedua-dua kami akan ada di pejabat. InsyaAllah, inilah rutinnya sehingga PKPB di Kuala Lumpur ditamatkan.

Saya harap dengan ketidakhadiran saya ke pejabat kerana BDR (yang diarahkan) ini akan dapat mengurangkan bilangan staf dalam pejabat pada hari Isnin dan Rabu. Mudah-mudahan syarikat boleh bebas daripada tindakan sekiranya pihak berkuasa datang memeriksa. Lebih-lebih lagi, saya mahu pegawai tadi berasa menang dengan kuasa ditangannya. Jangan pula dipanggil saya masuk pejabat semasa sedang BDR.

Sudah tiga minggu saya BDR mengikut jadual, jadi saya sudah mahir menguruskan kerja sambil mengelakkan diri daripada culas. Nanti,di post akan datang saya kongsikan tipnya ya…

Cerita Saya

Siapa yang Baca Blog Ini?

Assalamualaikum kepada anda yang membaca.

Ya, anda. Siapa anda sebenarnya? Apapun saya ucapkan terima kasih kerana anda singgah dan mungkin terbaca posting dalam blog ini. Maaflah jika anda terbawa ke blog ini yang bukan dengan kerelaan hati anda pun.

Setiap kali saya melihat statistik pelawat, pembaca – saya jadi tertanya-tanya, siapa anda sebenarnya. Pertamanya kerana saya tak pernah pun mempromosikan kewujudan blog ini, apa lagi menganjak sesiapa melayarinya. Namun saya sedar kadang-kala memang pembacanya mencari sesuatu perkara (topik) yang mungkin telah saya tulis dalam posting tertentu. Saya dapat tahu begitu kerana ada dalam kalangan pembaca yang mengirim e-mel dan memberi respon kepada posting saya. Terima kasih atas kiriman e-mel berkenaan, saya hargai bacaan anda untuk posting saya. Terima kasih.

Untuk yang belum tahu, blog ini memang saya buat dahulu (2008) selepas bermimpi bahawa satu hari nanti saya akan ada penyakit ‘lupa’. Jadi saya buat blog ini supaya kalau benar-benar satu hari nanti saya terlupakan semua kejadian pahit manis yang telah saya lalui, maka saya boleh rujuk di sini semula. Semenjak itu, inilah diari dalam talian (online) saya. Bezanya, sebuah diari peribadi biasanya menjadi rahsia pemilik, untuk yang ini ia memang ‘diari terbuka’. Saya berpendapat sebagai manusia yang tak buat apapun perkara salah mahupun jelek – jadi kenapa perlu malu untuk berkongsi tentang kehidupan sendiri? kan.

Pengalaman setiap orang tidak sama dan kita ni manusia tak pernah sempurna. Jadi eloklah kita berbaik-baik sesama kita, kongsi pengalaman dan panduan untuk hidup yang lebih harmoni, walaupun kita tak saling mengenali. Ya idak.

Terima kasih untuk kesemua, 22,950 pelawat yang telah membaca posting blog ini dari 2008 hingga 2020.

Statistik Pembaca (2020)
Ringkasan statistik (2020)

Saya sedang merangka-rangka, manalah tahu kalau boleh diangkat posting yang menarik untuk dibukukan (e-book). Sejak dan pandai guna canva ni, kita explore pula bagaimana menggunakannya untuk terbitkan buku pula. InsyaAllah, doa-doakan.”

Cerita Saya

Dan Dia Pergi Jua

Assalamualaikum…

Saya memang pernah menjangkakan hal ini akan berlaku. Dalam kepala saya, seorang staf yang hebat akhirnya tentu akan berhijrah ke tempat lain juga untuk membina kerjayanya. Begitulah juga dengan Encik Anuar. Dia akan meninggalkan syarikat dan berhijrah untuk bertugas di organisasi lain.

Untuk saya sendiri, saya gembira. Gembira sebab dia dapat peluang untuk terus membina kerjayanya, lebih-lebih lagi untuk buat perkara yang dia suka. Saya selalu yakin bahawa sikapnya, etika dan nilai profesionalnya, sifat tolak ansur, kebijaksanaan, ketekunan dan baik budinya akan nanti menjadikan dia pemimpin yang disenangi dan dihormati. Saya doakan yang terbaik walau dimanapun atau apapun yang diusahakannya.

Kalau nak cerita, saya sebenarnya lebih dulu masuk bekerja di syarikat sebelum dia ditawarkan bekerja di sini. Saya mula pada Oktober 2006, dia pula Januari 2010 (kalau tak salah). Dia masuk sebagai penyunting sebelum bertukar sebagai atasan saya di PR. Waktu itu, ramai yang iri hati sebab kononnya dia masuk kerana kabel besar CEO. Mujur, saya tak sempat berdengki sebab saya lebih awal tahu tentang dia. CEO pernah suruh saya baca blog Encik Anuar. Itupun pada hari pertama dia datang bekerja. Pada saya orang yang hebat menulis, tentulah lebih sesuai untuk jadi PR.

Daripada mengetuai unit PR, Encik Anuar naik pangkat dan diminta menjadi kepala bagi jabatan buku. Amboi sebulan dia senyum sampai telinga. Sebab dah memang itu kerja yang dia suka – kerja ‘buat buku’. Itu fortenya dan kebahagiaan dalam kerjayanya. Pun begitu dia tetaplah profesional bila diminta bertukar lagi.

Tukar dan naik pangkat lagi, selepas itu dia memimpin pasukan komunikasi, pemasaran dan jualan. Yang mana kawan-kawan sepejabat yang berdengki tu, semakin berguni-guni menambah benci padanya. Saya suka saja Encik Anuar naik pangkat sebab bila kami keluar ke mana-mana dan balik lambat, saya guna dia untuk ‘cover‘ saya.

Seingat saya selama tempoh dia bekerja di syarikat ini, hanya tiga kali sahaja kami tidak bersama dalam satu pasukan. Pertama, bila saya ditukarkan ke bahagian produksi ‘jurubahasa’ dan sekali lagi semasa saya dipinjamkan untuk membantu Puan Siti yang waktu itu jadi pengarah program bagi pasukan Malaysia yang menyertai Tokyo International Book Fair (TIBF). Tahun lalu, adalah sekejap (beberapa bulan) bila saya ditugaskan duduk menjaga Kedai Buku dan dia waktu itu menguruskan ‘admin dan IT’. Selain daripada tiga tempoh itu, saya memang sentiasa berada di bawahnya.

Yang saya suka pada dia ini adalah sebab Encik Anuar ni pandai. Dia ni Boss yang banyak idea, inovasi, dia jenis yang ‘in’ dengan teknologi baru dan sukakan perubahan. Saya memang sakitlah bila dapat ketua yang tak ada kualiti macam dia. Lebih sakit lagi kalau dapat Boss yang sekadar pandai cakap saja, dia sendiri pun tak reti buat kerja – yang ini belum pernah dapat, harap janganlah dapat. Jadi, kalau satu hari nanti saya rindukan Boss yang namanya Anuar Manshor ini, itu bukan bermaksud rindukan dia (sebenarnya) tetapi rindukan Boss yang bijak.

Saya sendiri berasa terlalu banyak potensi diri sendiri yang hanya terserlah bila saya bekerja dengannya berbanding dengan mana-mana Boss lain. Saya cuba fikir apa puncanya:

1. Dia beri kebebasan saya laksanakan sesuatu tugas dengan cara saya. Pun begitu dia sentiasa pantau rapat.

2. Dia percayakan saya untuk buat projek tugasan baru, walaupun itu pertama kali saya (atau kami) buat.

3. Dia dengar juga jika saya menyatakan pandangan tentang sesuatu sesuatu yang kami kerjakan. Pada saya dengar sudah cukup, keputusan dan ketetapan biarlah di tangan seorang Boss. Tugas saya hanya beritahu sahaja supaya tak ada kesal jika sesuatu berlaku kelak.

4. Bab-bab kecemasan dia ni jenis yang bertolak ansurlah. Dia tak banyak kira untuk membenarkan bercuti dan sebagainya – hanya cuti kecemasan ya!

5. Dia pemurah. Kalau makan di tempat mahal dia akan pergi membayar, kalau makan di gerai tepi jalan – sayalah. Belanja makan, masyaAllah memang dia tak pernah berkira, sama macam Arwah Encik Razin.

6. Kerja dengan Encik Anuar ni semua benda serba-serbi pantas, nak cepat. Lama-kelamaan kitapun dah terbiasa buat kerja dengan pantas, tak berlengah.

7. Saya senang bekerja dengan orang yang tenang, tidak terlalu beremosi, jiwanya bersih dan baik hati. Betul, Encik Anuar memang sangat baik budi orangnya. Iyalah, diapun ustaz sebab itu tuturnya elok, jenakanya sopan dan kehidupannya teratur. Bukan dia saja, isterinya Puan Fadhilah pun sama, baik hati.

Dah banyak sangat saya tulis pasal Boss saya ni, takut dia jadi ‘poyo’ pulak kalau satu hari nanti dia terbaca post ini. Terus terang memang banyakpun yang saya terhutang budi dengannya. Untuk semua perkara yang diajarkan kepada saya tentang pekerjaan dan kemudian sekali-sekali dia berikan nasihat bagaimana mengurus kehidupan. Selain itu, dia berkongsi rezeki, makan-minum yang memang kerap sangat diberinya. Dan untuk semua itu, saya berterima kasih dan mendoakan supaya kehidupan dia dan isterinya dirahmati Allah SWT, diberikan kebahagiaan di dunia dan akhirat.

Selama 15 tahun bekerja, banyak Boss yang saya jumpa dan pernah bekerjasama. Dalam tempoh itu hanya ada dua Boss yang amat saya senangi dan akan saya kenang-kenangkan sampai bila-bila kerana kebaikan mereka masing-masing. Pertamanya, Arwah Encik Razin dan yang keduanya, Encik Anuar.

Encik Mohd Khairulanuar Manshor, saya ucapkan semoga Boss lebih maju jaya di tempat baru. Kalau suatu hari nanti Boss jadi CEO di mana-mana organisasi, Boss patut tahu yang saya juga rasa Boss ada potensi dan ciri-ciri seorang CEO. Waktu itu, jangan lupa saya ya…

Cerita Saya

No News Is A Good News IV

Assalamualaikum…

Situasi syarikat saya bekerja sekarang ini sudah semakin baik. Syarikat dapat dana bantuan kerajaan untuk menggerakkan aktiviti syarikat. Ada lantikan Pengerusi baharu yang kemudiannya membantu kami menuntut hutang kalang VIP yang dulu terbit buku tanpa menjelaskan bayaran. Kemudian kami juga dapat satu projek kerajaan. InsyaAllah, semua akan menjadi baik dalam setahun dua ini.

Setakad hari ini, seluruh warganya sudah semakin membiasakan diri untuk berusaha dalam kelompok kecil. Awalnya ada rungutan daripada bahagian Production, tapi makin masa berselang semakin mereka akur dengan apa yang ada (staf), menyusun dan mengatur tugasan dengan lebih cermat disamping mengajar diri memberi kepercayaan kepada tenaga muda melaksanakan kerja yang biasanya diserahkan kepada kalangan senior (yang telahpun meninggalkan syarikat kerana mengambil VSS).

Untuk saya, saya amat yakin teknologi terkini boleh mempermudahkan proses kerja selain mengurangkan kebergantungan kepada tenaga manusia dan ini dapat mengurangkan belanja operasi. Mungkin Encik Anuar (Boss) pun fikir yang sama. Malah dia ada banyak idea yang saya tak terfikir pun. Iyalah, dia memang dua atau tiga langkah ke depan sebelum saya. Dengan tidak menghiraukan ‘lembap’ saya itu, saya tetap duduk semeja membantu dia merancang dan membangunkan sesuatu.

Ada Boss yang bijak juga satu nikmat dan rahmat daripada Allah SWT. Nikmatlah kerana mudah bila bekerja dengan orang yang faham kehendak dan keperluan kerja. Lebih-lebih lagi bila dia seorang yang berinovasi dan positif. Rahmat pula bila kita boleh usahakan segala tugasan bersama-sama. Bukan macam sesetengah Boss yang sekadar beri arahan, tak jengah kita yang di belakangnya. Bonusnya kalau kerja berjaya, kita raikan dan dapat kredit sama-sama. Kalau sebaliknya, maka tanggunglah kegagalan bersama.

Untuk pasukan kerja saya (yang tidak dinamakan Jabatan atau Bahagian), kami terus sahaja dengan nama Pembangunan Perniagaan (PP) sebagai menyatakan fungsinya. Sewaktu penubuhan, Boss beritahu satu daripada fungsinya adalah mengurangkan kos operasi syarikat. Dan itulah juga yang kami usahakan. Kaedahnya menggunakan Internet of Thing (IoT). Secara asasnya kami menggunakan apa sahaja kaedah internet dalam kerja – supaya tersusun dan tak menggunakan banyak tenaga kerja. Yang lebih penting supaya tak wujud lagi birokrasi, kerja jadi mudah dan ringkas. Hasilnya pula bila syarikat terima pesanan atau pembelian perkhidmatan/produk melaluinya.

Tahun lalu saya seronok sangat sebab dapat menubuhkan sebuah yayasan. Awal tahun ini pasukan PP mulakan projek IoT pertama (semua menggunakan website): translation online. Sistem ini diletakan dalam laman web, pelanggan boleh terus hantar projek terjemahan tanpa perlu datang ke pejabat. Pelanggan tak datang pun, duit tetap masuk. Alhamdulillah. Kemudian kita ‘up’ lagi – interpreting online. Ini cuma sistem request (permohonan) perkhidmatan sahaja. Bahagian jualan akan susul dengan sebut harga berdasarkan permohonan pelanggan. Pelanggan tak perlu datang untuk menempah perkhidmatan. Malah peralatan SIS pun boleh disewa menerusi sistem itu.

Yang paling saya tunggu adalah projek Jawi. Ala-ala Google Translation, tulisan rumi yang ditaip dalam kolum disediakan akan bertukar secara automatik kepada tulisan Jawi. Harapan saya semoga nanti tiap tulisan Jawi yang keluar boleh mengikut pedoman Jawi terkini. Walaupun sistem ini embeded saja daripada ejawi.net, kami akan sediakan juga khidmat transliterasi jawi dengan pengesahan (berbayar) jika pelanggan mahu. InsyaAllah dapatlah duit masuk dari situ nanti. Selepas itu, rancangannya mahu buat sistem tempahan ala-ala panggung wayang untuk kursus pula. Ia juga boleh digunakan untuk kutip bayaran pendaftaran yang minimum sebagai komitmen bakal peserta kursus. InsyaAllah pada pertengahan 2021 – semuanya tersedia.

Doa saya, lepas siap kesemua ini saya juga dapatlah tawaran kerja yang berbaloi di kawasan kampung. Bolehlah saya tinggalkan syarikat ini dengan tenang. Amiiin Ya Allah.

Projek IoT kedua, pembayaran. Ya, PP berusaha perbanyakkan kaedah bayaran. Dah ada JomPay selain TnG e-Wallet dan Boost. Kami juga buka akaun Yezza untuk jualan, cumanya pegawai jualan (buku) tak mahu guna… Semua kaedah jualan dan platform e-dagang bertujuan memudahkan pelanggan untuk membeli dan membayar. Cumanya, ia adalah kerja yang merenyahkan Pegawai Kewangan untuk mengasing bayaran mengikut transaksi jualan. Mujurlah Pegawai Kewangan di syarikat saya ini jenis yang rasional, rajin dan tekun serta selalu akur… “Asal ada duit masuk, sudah!” kata mereka. Yang diharapkan akhirnya nanti, pada setiap kalinya pelanggan tidaklah berlengah lagi untuk membeli sebab nak membayarnya mudah.

Sekarang, kami tengah rancang lagi apa pula nak jadi lepas ni…